OM NEPAL

Grunnleggelsen av det moderne Nepal regnes offisielt fra Gorkhas erobring av Katmandu i 1798. Staten beholdt det offisielle navnet Gorkha fram til 1930, da den ble omdøpt til Nepal. 

Nepal var tidligere et kongedømme, men fra 2007 ble det offisielt en republikk. Landet grenser til Kina og India. Hovedstaden heter Katmandu. 

Nepal har en befolkning på 30 327 877 innbyggere (2020). Svært høye fødselstall og synkende dødelighet har gitt landet en høy naturlig tilvekst og en «ung» befolkning, nærmere 50 prosent av befolkningen er under 25 år. Forventet levealder er 72,6 år for kvinner og 71,1 år for menn (2020). 

Landets offisielle språk er nepali, også kalt gurkhali. Det er morsmål for litt under halvparten av befolkningen og fungerer som «lingua franca» –  som brukes mellom folk som ikke forstår hverandres morsmål.   

Langs grensen i nord ligger ti av verdens 16 høyeste fjell. Mount Everest, lokalt kjent som Sagarmatha, ligger på grensen mellom Nepal og Kina. Sørgrensen er en lang, smal stripe på over 80 mil som ligger i det flate Ganges-deltaet, stort sett under 200 meter over havet. 

Nepal er berømt for vill og vakker natur, mange verdifulle gamle minnesmerker (særlig i Katmandudalen), og en svært mangfoldig befolkning som snakker over 100 språk og har bevart mye av sin gamle og tradisjonelle kultur. Nepals offisielle kalender heter på nepali Bikram Samwat, og har viktig symbolsk verdi både fordi den markerer Nepal som en stat med hinduisk kultur og understreker at Nepal er forskjellig fra resten av verden.

Landet er blant de fattigste i verden. Ifølge internasjonal statistikk er forholdene for kvinner dårligst av alle land i Sør-Asia.

 OM BHOTEFOLKET

Bhotefolket er en av mange beslektede folkegrupper og fjellfolk som holder til i Himalaya. Navnet Bhote kommer i fra Bhot, som er det opprinnelige navnet på Tibet. Bhote folket er i hovedsak buddhister og de har utviklet en kombinasjon av tibetansk buddhisme og hinduisme.

Trolig kom de til den Nepalesiske delen av Himalaya, fra områder som nå er i India, på 1700 tallet. Tibetanere og Sherpaer er eksempler på andre folkegrupper fra de store fjellområdene mellom India og Kina. Bhotefolket utgjør ca 0,1 % av befolkningen i Nepal i dag og de er ca 20.000 mennesker.

Språket deres kalles ‘Bhoti’ eller ‘Bhotia’ og er en variant av tibetansk-burmesisk som snakkes i India. De bruker som regel det tibetanske alfabetet. 

 

 

 

Nasjonalt motto:
जननि जन्मभुमिस्चा स्वर्गदपि गरियोशि
(Mor og fedreland er verdt mer enn himmelriket)
Sūrya parvatamā camkirahēkō cha:
सूर्य पर्वतमा चम्किरहेको छ
(Solen skinner på fjellet)